ARCHIVES


15 Σεπ 2010

Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις.

Ήταν δύο ημέρες μετά την νίκη του Πασοκ στις εκλογές. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, νέος υπουργός οικονομικών, είχε την πρώτη συνάντηση στο γραφείο του. Όχι με κάποιον σημαντικό παράγοντα της αγοράς. Αλλά με ένα φωτογράφο ! Τον είχε καλέσει o ίδιος για να φωτογραφήσει το δήθεν άδειο γραφείο που του είχε αφήσει ο προκάτοχός του. Την άλλη ημέρα η φωτογραφία ήταν πρωτοσέλιδη σε πρωινή εφημερίδα. Με το σχόλιο ότι ο προηγούμενος υπουργός  είχε πάρει , φεύγοντας και τον φορητό υπολογιστή.Απεδείχθη ότι επρόκειτο για το προσωπικό laptop του Γιάννη Παπαθανασίου που , μάλιστα, αγόρασε ένα καινούριο και το έστειλε στον Παπακωνσταντίνου. Όσο για το δήθεν άδειο γραφείο απεδείχθη , επίσης, ότι όλοι οι φάκελοι ήταν στην διάθεση του νέου υπουργού.Αυτή η φωτογραφία κυνηγάει από τότε τον Παπακωνσταντίνου. Η εμμονή του ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι μετέτρεψε την Ελλάδα σε τοξική χώρα....
Η συνέχεια είναι γνωστή.  Ο Τιτανικός. Το Μνημόνιο. Η ύφεση. Η ανεργία. Η κατάθλιψη στο συλλογικό υποσυνείδητο.
Τα επιχειρήματα του Παπακωνσταντίνου δεν πείθουν. Όπως και οι κατά καιρούς διαψεύσεις του για νέα μέτρα. Μιλάει για το έλλειμμα. Και δεν λέει ότι αυτό εκτινάχθηκε  , το 2009, κατά 6 μονάδες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Ακριβώς λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Δηλαδή ό,τι έγινε στην Ελλάδα με την βοήθεια και της δικής του «δημιουργικής λογιστικής» συνέβη –από μόνο του- και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Βρετανία το έλλειμμα το 2009 ήταν 13%. Και στην Ισπανία 11,5%. Υπέγραψαν οι άγγλοι ή οι ισπανοί κανένα Μνημόνιο ;  Ή μήπως και εκεί κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία ;
Αλλά ο Παπακωνσταντίνου δεν λέει και το πιο σημαντικό. Ότι τα περίφημα spreads δεν εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Δεκέμβριο του 2009 όταν  το ( φουσκωμένο από τον ίδιο)  έλλειμμα έφτασε στο 13,7%.  Αλλά , πέντε μήνες αργότερα. Και αφού προηγουμένως  ο ίδιος   – μαζί με τον Παπανδρέου- οδήγησαν την χώρα στην πλήρη απαξίωση παρουσιάζοντας τους έλληνες ως τεμπέληδες και απατεώνες.
Έτσι , λοιπόν, τον περασμένο Μάιο τα spreads έφτασαν ( από τις 135) στις 700 μονάδες .Σήμερα είναι στις 1000. Όπως ακριβώς μια φωτογραφία είναι 1000 λέξεις.