ARCHIVES


20 Σεπ 2010

Το μνημόνιο δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική επιλογή.

Για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο πρέπει, πρώτα, να απαλλαγούμε από τον Παπανδρέου. Όσο είναι πρωθυπουργός , η Ελλάδα θα είναι στην μέγγενη. Οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί. Αλλά πολιτικοί. Ο Παπανδρέου είναι , σήμερα, ένας διεθνής παράγων που ανέλαβε, ως ύπατος αρμοστής, να διεκπεραιώσει συγκεκριμένο έργο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να κλείσει την υπόθεση των Σκοπίων αφού το 2013 ( που μας λέει ότι, δήθεν θα λήξει το μνημόνιο) τα δυτικά Βαλκάνια προβλέπεται να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ένωση. Πρέπει να διευθετήσει το θέμα των αγωγών, προφανώς με την κατάργηση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προς όφελος των αμερικανών. Πρέπει ,επίσης, να κλείσει τις «εκκρεμότητες»  με την Τουρκία στο Αιγαίο....
.
Δεν είναι τυχαία τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ο Παπανδρέου ανήκει- στις παρυφές, βεβαίως- ενός παγκόσμιου συστήματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Το οποίο ,επειδή είναι ασύμμετρο , αναζητάει σταθερούς παράγοντες σε ευαίσθητες περιοχές. Ο Παπανδρέου είναι ένας από αυτούς.
Έτσι εφευρέθηκε το μνημόνιο για να θέσει την χώρα υπό έλεγχο. Αλλά και για να την μετατρέψει σε πειραματόζωο διάφορων οικονομικών προτύπων (μοντέλων). Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πρόβλημα δανεισμού. Ούτε καν όταν το Πασοκ κέρδισε τις εκλογές. Θυμάται κανείς, στην προεκλογική περίοδο, να μιλάμε για….spreads ;
Ο Παπανδρέου εφηύρε τους διεθνείς κερδοσκόπους στους οποίους προσέφερε τους μισθούς και τις συντάξεις των ελλήνων. Αφού προηγουμένως , με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις , τους έπεισε ότι  η ελληνική οικονομία βυθίζεται σαν τον Τιτανικό. Όταν,  λοιπόν, το βροντοφώναζε ο ίδιος τι θα έκαναν οι τράπεζες ; Δεν θα έκοβαν τα δάνεια στην Ελλάδα ; Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το μνημόνιο.
Το μνημόνιο , λοιπόν, δεν είναι μια οικονομική, αλλά μια πολιτική επιλογή. Η ελληνική οικονομία δεν το είχε ανάγκη. Αρκούσε μια απόφαση για δανεισμό (χωρίς τυμπανοκρουσίες) όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Ο Παπανδρέου δεν το έκανε όχι από λάθος εκτίμηση, αλλά από συνειδητή πολιτική επιλογή.
Γι’ αυτό και η πολιτική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας ( δηλαδή, η ψήφος) είναι η μόνη που μπορεί να μας απαλλάξει και από τους δύο. Και από τον Παπανδρέου και από το μνημόνιο.