ARCHIVES


27 Σεπ 2010

Οικογενειακές υποθέσεις.

Οι  σεΐχηδες του Κατάρ είναι παλιοί γνώριμοι της οικογένειας Παπανδρέου.  Στις 3 Μάιου 2010, στην Αθήνα,  ο σεΐχης Χαμάντ Μπίν υπέγραψε την επένδυση του Αστακού. Τότε, η επένδυση  ( ύψους 3,5 δις) χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό του μνημονίου που τρείς μέρες αργότερα οι Παπανδρέου και Καρατζαφέρης ψήφισαν στην Βουλή.Στον Αστακό οι σεΐχηδες  θέλουν να μεταφέρουν από το Κατάρ ό,τι πιο ρυπογόνο τους περισσεύει από την επεξεργασία του πετρελαίου. Δηλαδή το πετρελαϊκό αέριο. Αυτό για να το καίνε στο Κατάρ πρέπει να πληρώνουν τεράστια πρόστιμα. Τώρα, αυτά τα πρόστιμα θα τα πληρώνουμε εμείς. Δηλαδή,  90 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.  Και όλα αυτά γιατί ; Για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα που θα εξάγουμε στην Ιταλία.  Η επένδυση είναι τόσο ρυπογόνα που ακόμη και η – έμπιστη των Παπανδρέου- Τίνα Μπιρμπίλη αρνήθηκε να την υπογράψει. Έτσι βρήκαν τον φουκαρά Σπύρο Κουβέλη ( υφυπουργό εξωτερικών) για να βάλει μια τζίφρα. Το παραμύθι για 1500 θέσεις εργασίας δεν πέρασε. Αποκαλύφθηκε ότι οι θέσεις εργασίας είναι μόλις 140.......
Αλλά το ωραίο βρίσκεται στους συνεργάτες των σεΐχηδων. Το  33% της επένδυσης  ανέλαβε κάποια (παγκοσμίως άγνωστη) γερμανική εταιρία (Rosebud Energie Deutschland GmbH).Η οποία, ως επενδυτικό παρελθόν, αναφέρει ότι έφτιαξε ένα εργοστάσιο στο Ισραήλ. Αυτό το εργοστάσιο  επεξεργάζεται  ….φύκια και παράγει καύσιμα (βιομάζα) με τα οποία οι επενδυτές ισχυρίζονται με του σίχηδες ότι κινούνται ακόμη και αεροπλάνα ! Ο έλληνας εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας, πάντως, ομολογεί  ότι ο ίδιος δεν έχει λεφτά ( ούτε καν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ) αλλά θα αναθέσει την δουλειά σε τρίτους. Την όλη «μπίζνα» σπρώχνει επικοινωνιακά κάποιος φίλος του Νίκου Παπανδρέου. Γνώστες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι η επένδυση του Αστακού δεν θα γίνει ποτέ.
Όσο για το προχθεσινό νέο επενδυτικό … μνημόνιο ( διαλέγουν και ορολογία !) με το Κατάρ είναι ανάλογης σοβαρότητας. Στην ουσία πρόκειται για οικογενειακές  μπίζνες των Παπανδρέου. Τα έργα δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αλλά κάποιοι  ενδιάμεσοι θα ωφεληθούν.